Klinikai eset

Minden, ami furcsa, szokatlan, megrázó, tragikus, elgondolkoztató, szélsőséges, borzasztó, csodálatra méltó, minden, ami az átlagostól eltérő, már-már kilinkai eset...

Friss topikok

Címkék

Hollywood legrégebbi megoldatlan gyilkossági ügyei

2014.08.17. 10:05 Káros Szenvedély

Elizabeth Short, közismert nevén a Fekete Dália már 90 éves lenne - ehelyett az ő nevéhez fűződik egy 67 éve megoldatlan gyilkossági ügy. Ami azt illeti, Los Angeles megye legrégebbi lezáratlan emberölési ügye. Short meggyilkolása a mai napig könyveket, filmeket, sőt, talán gyilkosokat is inspirál. És bár az övé a legismertebb eset, egyáltalán nem egyedülálló - Hollywood tele van több évtizedes, még mindig nyitott gyilkossági ügyekkel. Ezekből mutatok most néhányat.

1. Elizabeth Short is egy feltörekvő színésznő volt, mint oly sokan, akik Los Angelesbe költöznek. Bámulatos szépsége jól illett Hollywoodhoz, de volt egy ellensége. Hogy kicsoda, azt még mindig nem tudni. Borzalmasan megcsonkított testét egy üres telken találták meg 1947. január 15-én. A derekánál félbevágták a testét és a vérét lecsapolták. A száját fültől-fülig felvágták. Rengeteg vágást és sérülést találtak később a gondosan beállított pózban fekvő testen. Mindössze 22 éves volt. A média elnevezte Fekete Dáliának és megszállottan vetette rá magát a szörnyű gyilkosságra.

short1.jpg

Elizabeth Short randevú partnerével (fotó: AFP/Getty images)

A rendőrség rengeteg időt töltött a nyomozással. Amikor a rendőrökhöz és számos újsághoz is elkezdtek gúnyolódó levelek érkezni a gyilkostól, úgy tűnt, gyorsan meg fogják oldani az ügyet. A rendőrök összeállítottak egy 25 névből álló listát a potenciális gyanúsítottakról, de a nyomozás zsákutcába jutott.

short2.jpg

A Sowden ház. Közismert épület Los Angelesben, Cápa háznak is hívják a formája miatt. Nevét első tulajdonosáról, John Sowdenről kapta, aki fényképész és festő volt (fotó: Wikipedia)

Persze új bizonyítékok bármikor előkerülhetnek. Egy korábbi Los Angeles-i nyomozó talán segíthet megoldani a Fekete Dália-ügyet. Steve Hodel és az apja Dr. George Hodel egy ideig a híres Sowden házban laktak LA-ben. Egy kimondottan holttestek keresésére kiképzett kutya azonosította Short szagát a házban 2012-ben, ezzel újra indult a nyomozás. A talajminta vizsgálat talán bebizonyítja, hogy Shortot ennek a háznak a pincéjében ölték meg.

2. Natalie Wood titokzatos halála évtizedekig foglalkoztatta a Los Angeles-i nyomozókat. Wood játszott többek közt a West Side Story-ban és ő volt James Dean partnere a Haragban a világgal című filmben. A gyanú szerint őt is meggyilkolták - de az is lehet, hogy nem.

wood1.jpg

Fotó: Bob Olsen/Getty images

Natalie Wood a szintén színész Robert Wagner felesége volt a halála idején. Úgy tudni, ők ketten elég sokat veszekedtek. El is váltak egyszer, aztán 1972-ben újra összeházasodtak. Wood testét 1981. november 28-án találták meg: a Kaliforniához tartozó Catalina sziget közelében lebegett a vízen.

wood2.jpg

Natalie Wood és Robert Wagner 1972-ben (fotó: Getty images)

Az ezt megelőző éjszakát egy yachton töltötte a férje, és a család barátja, Christopher Walken társaságában. Halálát véletlen fulladásnak tulajdonították - először. Mert Woodot és a férjét látták veszekedni ezen az éjszakán. Ezen kívül pedig közismert volt, hogy Wood retteg a víztől, mert még gyerekkorában egy forgatás közben majdnem megfulladt. Akik közel álltak hozzá azt mondták, soha nem hajózna ki egyedül, pedig Wagner ezt a sztorit adta be a rendőröknek. 2011-ben Wood ügyét újra nyitották, és a halálának körülményeit ismét vizsgálni kezdték.

3. George Reeves Superman-t alakította egy tévésorozatban az 1950-es években, és világszerte ismertté vált az Acélember szerepében. Mindenki rajongott érte - gyakorlatilag nemzeti hős volt. Vannak, akik azt állítják, Superman szerepe el van átkozva - amiatt, ami George Reeves-szel (majd később Christopher Reeve-vel) történt. A gond az, hogy úgy tűnik, senki sem tudja pontosan, mi is történt Reeves-szel. Halálát még mindig sok kérdés övezi. 

reeves2.jpg

Fotó: Getty images

George Reeves egyetlen fejlövés következtében vesztette életét 1959. június 16-án. Az eset az otthonában történt, de nem volt egyedül, négy vendég is tartózkodott a házban. Hivatalosan öngyilkosságot állapítottak meg, és ez a mai napig érvényben van. De sokan megkérdőjelezik, valóban ez történt-e. A vendégek ugyanis nem hívták azonnal a rendőrséget, és az sem volt nagy titok, hogy Reeves-nek viszonya volt az egyik stúdió nagyfőnökének feleségével. Ezen kívül az is kétkedésre adhat okot, hogy a töltényhüvelyt Reeves teste alatt találták meg. Ez a bizonyíték sokaknak azt sugallja, hogy valójában gyilkosság történt.

4. Virginia Rappe a nagynénjével költözött LA-be. 1917-ben ejtette rabul a filmvilág. A karrierje épp elindult, amikor 1921-ben meghalt, igencsak szokatlan körülmények között. Rappe részt vett egy partin a híres komikus színész, Fatty Arbuckle házában 1921. szeptember 5-én - majd 4 nappal később elhunyt.

rappe.jpg

Fotó: Wikipedia

A partival kapcsolatos tanuvallomások meglehetősen zavarosak voltak. A legszilárdabb elmélet szerint Rappe durva szexuális zaklatás áldozata lett, amit Arbuckle követett el. Arbuckle-t három tárgyalás után felmentették az erőszak és a gyilkosság vádja alól, de a karrierje sosem heverte ki a botrányt. Az ügy a mai napig megoldatlan és tananyag lett belőle.

RoscoeArbuckleRet.jpg

Fatty Arbuckle (fotó: Wikipedia)

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://klinikaieset.blog.hu/api/trackback/id/tr166606905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.09.06. 13:01:21

Ha elnököket (pl. Lincoln, Kennedy stb.)meg lehetett ölni és nem is derult feny teljesen az ugyekre, akkor a par színésznőcske/színészecske az semmi.
süti beállítások módosítása