Klinikai eset

Minden, ami furcsa, szokatlan, megrázó, tragikus, elgondolkoztató, szélsőséges, borzasztó, csodálatra méltó, minden, ami az átlagostól eltérő, már-már kilinkai eset...

Friss topikok

Címkék

Vojtek, a katonamedve bámulatos története

2015.02.01. 23:58 Káros Szenvedély

Vojteket, a medvebocsot 1942-ben találták Iránban, és a II. Lengyel Alakulat 22-es számú tüzérségi ellátó egységének katonái fogadták örökbe.

v1.jpg

A katonák konzerv tejjel itatták egy üres vodkásüvegből, és gyümölccsel, narancslekvárral, mézzel és sziruppal etették. Sokszor jutalmazták sörrel, ami a kedvenc italává vált. Emellett szeretett dohányozni és megenni a cigarettát.

v2.jpg

v3.jpg

Az Iránból Palesztínába vezető hosszú út alatt a medve lett a 22. egység nem hivatalos kabalája. Ott ült a katonákkal a tábortűznél, evett, ivott és a sátorban aludt velük. Nagyon szeretett birkózni (persze senkinek sem volt esélye ellene), és megtanították rá, hogy köszönésképpen tisztelegjen.

v4.jpg

v5.jpg

Amikor az autókonvoly úton volt, Vojtek általában az egyik dzsip utasülésén ült, kidugta a fejét az ablakon és a frászt hozta az utca népére.

v6.jpg

Komoly gondot jelentett azonban, hogy a brit hadvezetés nem engedélyezett semmilyen állattartást a táboraiban, ezért a lengyel katonaság hivatalosan besorozta - Vojtek közlegény rangot kapott (a háború végén tizedes ranggal szerelt le), kapott számot és ettől a pillanattól kezdve szerepelt az egység hivatalos névsorában is.

v7.jpg

A lengyelek számára a háború legkeményebb megpróbáltatása a Monte Cassio-i ütközet volt. Ez a hadjárat bizonyult a nyugati front egyik legvéresebb összecsapásának, és a lengyelek feladata az lett, hogy megadják a végső lökést az erődítmény bevételéhez. A harcok alatt Vojtek lőszeres ládákat cipelt az ellátmányt szállító teherautóktól a frontvonalon elhelyezett tüzérségi ütegekig, ezek súlya néha a 45 kilót is meghaladta.

v8.jpg

Tetteivel olyan tiszteletet vívott ki a katonatársai között, hogy az összecsapások után a 22. egység a hivatalos jelvényét megváltoztatta: ezután a kép Vojteket ábrázolta, ahogy a mancsaiban tartva cipeli egy mozsárágyú töltényét.

v9.jpg

A háború után a lengyel katonaság egyes egységeit - köztük Vojteket is - átirányítótták Skóciába. Lengyelország szovjet irányítás alá került, és a lengyel katonák közül sokan nem akartak egy szovjetek által megszállt rendőrállamban élni. Vojtek a hátralévő életét az edinburgh-i állatkeltben töltötte, ahol mindig felélénkült, ha lengyel beszédet hallott a látogatóktól, és a régi katonatársai rendszeresen meglátogatták. Néhányan közülük minden további nélkül beugrottak a medve elkerített területére és birkóztak egyet vele a régi idők emlékére.

v10.jpg

Vojtek a II. világháború hőse lett, szobrokat és emléktáblákat állítottak bátor szolgálata emlékére Lengyelországban, Edinburghben, a londoni és a kanadai háborús múzeumban. 1963-ban halt meg, 22 éves korában.

v11.jpg

v12.jpg

v13.jpg

 

(Az eredeti, angol nyelvű szöveget itt találjátok, elnézést ha a katonai kifejezések nem pontosak.)

 

8 elvetemült gyilkos nő a XIX-XX. századból

2014.09.09. 19:26 Káros Szenvedély

A köztudat úgy tartja, a női gyilkosok ritkák, de pontosítsunk: viszonylag ritkák, legalábbis a férfi gyilkosokhoz képest. Ráadásul ha egy nőt elítélnek gyilkosságért, akkor szinte mindig híres lesz, mert a média szenzációt csinál az esetből. Most olyan, 100-150 éve történt esetek következnek, amiket mára talán már el is felejtették, de a történetek még mindig okulásul szolgálhatnak azzal kapcsolatban, hogy a nők is képesek ugyanolyan borzalmakat elkövetni, mint a férfiak. Vigyázat, megrázó írás, csak felnőtteknek!

1. MARIE MANNING

885mariefrederickmanning.png
Marie de Roux Manning Svájcban született 1821-ben, de kivándorolt Angliába, ahol cselédként szolgált. Két férfival is kapcsolatba került, egyikük Patrick O'Connor egy vagyonos ír volt, másikuk Frederick Manning a vasútnál dolgozott és valószínűleg tolvajként is tevékenykedett. Mindketten eljegyezték Marie-t, aki vacilált, melyik férfi lenne megfelelőbb férjnek. O'Connor ötven éves volt, ugyanakkor vámosként dolgozott és voltak befektetései. Manning nagyjából egykorú volt Marie-val, és azt mondta a nőnek, hogy hamarosan jelentős örökség elé néz. Marie hozzáment Manninghez, de a "barátságot" fenntartotta O'Connorral, ami nagy valószínűség szerint szexuális jellegű volt. Nem tartott sokáig, míg Marie rájött: Manning csak kitalálta az örökséget.

A házaspár meghívta vacsorázni O'Connort 1849. augusztus 8-án, aki egy baráttal érkezett, ez pedig tönkretette a pár tervét. Ezért Marie meghvta másnap estére, de kikötötte: egyedül jöjjön. Ez alatt a látogatás alatt, augusztus 9-én Marie fejbe lőtte O'Connort hátulról, a férfi azonban nem halt meg, így Manning ölte meg egy feszítővassal a férfit. A pár elásta az áldozatát a konyha padlója alá, ahova addigra ástak egy gödröt, és a holttestet leöntötték égetett mésszel, hogy ezzel felgyorsítsák a bomlást. A következő két napban Marie kipucolta O'Connor otthonát, minden értéket, készpénzt és részvényt elvitt, amit talált.

Csakhogy O'Connor megemltette a barátainak, hova megy aznap este, ők pedig kérdezősködni kezdtek Marie-nál. A nő pánikba esett. Elküldte a férjét, hogy próbálja meg eladni a bútoraikat, hogy megszökhessenek, de míg Manning nem volt otthon, Marie lelépett. A skóciai Edinnburgh-be ment, amíg Frederick Jersey-ben volt. A rendőrség hamarosan megtalálta O'Connor maradványait. Marie-t akkor tartóztatták le, amikor megpróbálta pénzzé tenni O'Connor néhány részvényét. Frederick Manninget egy ismerőse adta fel. Mindketten a másikat okolták a tárgyalás alatt, de mindkettőjüket bűnösnek találták és halálra ítélték. A botrányos bűntény nagy figyelmet kapott. 1849. november 13-án hozzávetőleg 30-50 ezer ember jelent meg a pár akasztásán.

 

2. CONSTANCE KENT

1000constance-kent-prison-photograph-1874_pp.jpg
1860. június 29-e éjszakáján a négyéves Francis "Saville" Kent eltűnt otthonából az angliai Road-ban. A testét nem sokkal később megtalálták az árnyékszéken, a torkát elvágták. Először a gyerek dadáját, Elisabeth Gough-ot gyanústották, de aztán a 16 éves Constance Kentet tartóztatták le, aki Francis féltestvére volt. Vádat végül nem emeltek ellene, és elengedték. A család elköltözött, Constance-t Franciaországba küldték iskolába.

Öt évvel később Constance Kent gyónás közben bevallotta a gyilkosságot egy papnak. Feladta magát és bűnösnek találták gyilkosság vádjával. Halálra ítélték, de mivel a bűntény idején még csak 16 éves volt, erre való tekintettel életfogytig tartó börtönbüntetésre módostották az ítéletet. De vajon valóban bűnös volt, vagy csak fedezhett valakit? Voltak bizonyos teóriák, hogy igazából az apa, Samuel Kent ölte meg a gyereket, mert valamiképpen köze volt Samuel közismerten házasságtörő hajlamához. Mások Constance bátyját, William Saville-Kentet gyanúsították, és volt, aki azt mondta, a két tinédzser együtt követte el a gyilkosságot, mert féltékenyek voltak a mosohaanyjukra - aki korábban a nevelőnőjük volt - és annak gyerekére.

Constance Kentet húsz évvel később, 1885-ben kiengedték a börtönből, és megélte a száz éves kort. A drámai nyomozás minden brit lap címlapján szerepelt, és a hírek számos írót megihlettek, olyanokat, mint Charles Dickens, vagy Arthur Conan Doyle. Ugyanakkor ez az eset vetette fel a kérdést a parlamentben, hogy vajon a papok megtagadhatják-e a válaszadást a szent gyónás alatt bevallott ügyekkel kapcsolatban.

 

3. BELLE GUNNESS

750belleguness.jpg

Brynhild Paulsdatter Størseth Norvégiában született és 1881-ben érkezett az Egyesült Államokban. Később Belle Gunness néven hozzáment Mads Albert Sorensonhoz 1884-ben. A párnak négy gyermeke született, közülük ketten meghaltak csecsemőkorban, ám a házaspár kötött rájuk életbiztosítást. Míg együtt éltek, a házuk és az üzletük is leégett, de a biztosító kifizette a kárt. Sorenson 1900 júliusában halt meg, egészen véletlenül pont aznap, amikor két életbiztosítása átfedésbe került.

Belle hozzáment Peter Gunness-hez 1902-ben. A férfinak már volt két lánya, egyikük csecsemőkorú, aki meghalt az új feleség gondozása alatt. Maga Gunness 1902 decemberében hunyt el: egy nehézgép rázuhant. A férfi halála miatt vizsgálat indult, de Belle-t nem vádolták meg, valószínűleg azért, mert terhes volt. Nem sokkal később Belle örökbefogadott lányának, Jennie Olsennek nyoma veszett, aki korábban kérdőre vonta Belle-t Peter Gunness halálának körülményeiről. Ezután Belle férfiakkal kezdett levelezni egy magányos szívek klubján keresztül. A kérőket meghívta magához, és szólt nekik, hogy hozzanak pénzt.  John Moe, Ole B. Budsburg, és Andrew Helgelien azok között a férfiak között volt, akik meglátogatták Belle-t, és pénzt is adtak neki, hogy segítsenek a szegény özvegynek kifizetni a jelzálogot. Sosem látták őket többé. Belle akkor vált gyanússá, amikor a bérese, Ray Lamphere fel akarta őt adni, ezért a nő kirúgta és feljelentette azzal, hogy a férfi megfenyegette. 

1908-ban Belle háza legéett. Négy testet találtak a romok alatt, három a gyereke volt, a negyedik pedig egy fej nélküli holttest, ami azonban nem egyezett a nő testének méreteivel és arányaival. Ugyanakkor a hamúban talált fogsor egyezett, így Belle Gunness-t halottnak nyilvánították. Ahogy az ingatlant takarították, a földben talált mélyedések gyanússá váltak. A feltárás során megtalálták Jennie Olsen testét, vele együtt pedig hat kérőét és két másik gyerekét. Sok aggódó hozzátartozó számos egyéb lehetséges áldozatot jelentett a rendőrségnek.  A bérest, Ray Lamphere-t gyújtogatásért elítélték, és börtönben halt meg, de még előtte számos részletet elmesélt a Belle-nél töltött időszakról. Elmondta, hogyan ölte meg Belle az áldozatait: sztrichnint használt, vagy húsvágó bárdot, ezután feldarabolta a testeket, mielőtt Lamphere elásta őket. Belle valódi sorsára sosem derült fény, ahogy a fej nélküli nő kilétére sem.

 

 4. DAGMAR OVERBYE

620dagmar_overby1_0.jpg

Dagmar Overbye lelencházat vezetett Koppenhágában 1916-1920 között. Ez egy olyan hely volt, aholva a hajadon anyák bevihették a gyermekeiket örökbeadásra, de a gyerek befogadásáért fizetniük kellett. Maga a tevékenység nyilván sokak számára okozhatott volna kellemetlen botrányt, ezért természetesen nem is igen beszéltek róla. Így Overbyte éveken át folytathatta titokban tevékenységét. Nem lehet tudni, mennyire tartotta nyilván a befogadott csecsemőket, ha volt egyáltalán bármilyen nyilvántartása. A szülők, akik fizettek Overbyte-nak, hogy befogadja a gyereküket, nem beszéltek az esetről, és még kevésbé mentek vissza, hogy kiderítsék, mi történt a babával. De végül egy nő megtette.

Karoline Aagesen leadta az újszülött lányát Overbyte intézményében 1920-ban, és azonnal meg is bánta a tettét. Másnap visszament, hogy hazavigye a gyermekét, de Overbyte azt mondta neki, a csecsemőt már örökbefogadta egy pár, akiknek a címére nem emlékszik. Aagesen elment a rendőrségre, akik vizsgálatot indítottak Overbyte és az "örökbefogadási ügynöksége" ellen, amit a lakásából irányított. A házkutatáskor babaruhákat találtak és elszenesedett csontokat a kályhában. Overbyte-ot letartóztatták, aki 16-20 csecsemő meggyilkolását ismerte be (a jelentések nem egyeznek a számban). Ezzel együtt a bizonyítékok alapján mindössze 9 gyilkossággal vádolták meg. A csecsemőket kézzel, vagy víz alá nyomva megfojtotta, vagy elégette, néhány testet megtaláltak a lakásában elásva, a korábban fellelt csontokon kívül. Overbyte letartóztatása után még több szülő került elő, végül az által meggyilkolt csecsemők számát 29 és 180 közé becsülték. Az első gyerek, akit megölt, valószínűleg a sajátja volt, pár évvel azelőtt született, hogy Overbyte elindította a üzletét. 1921-ben halálra ítélték, amit aztán életfogytiglani börtönbüntetésre módosítottak. 1929-ben halt meg a börtönben.

 

5. JANE TOPPAN

700jane_toppan.jpg

Jane Toppan 1857-ben született Honora Kelley néven. Édesanyja korán meghalt, árvaházba került, majd Mrs. Ann Toppan örökbe fogadta és új személyazonosságot adott neki. Jane 1885-ben hagyta el otthonát, hogy nővérnek tanuljon. Az intézmény, ahol Jane először elhelyezkedett, mind biztonsági, mind felügyeleti szempontból rendkívül hanyag volt, ezért Jane gyakorlatilag bármit megtehetett, következmények nélkül. Hamarosan elkezdett gyógyszerekkel kísérletezni azokon a betegeken, akiket nem igazán kedvelt. Rendszeresen használt morfint és antropint, hogy megölje a pacienseit, és senki nem gyanított semmit.

Jane halálos kísérleteinek akkor fellegzett be, amikor kapcsolatba került a Davis családdal. Lakást bérelt tőlük, azonban nem fizette a lakbért, ezért a család egyik leánygyermeke felkereste, hogy beszéljen vele. A lány ezután fura módon meghalt. Ekkor Davisék megkérték, költözzön hozzájuk. Nem sokkal később a másik Davis lány is elhunyt. Az apában erős kétely ébredt, vajon miért hallhattak meg a lányok, hiszen egészségesek voltak, és felkért egy, a Harvardon végzett orvost, hogy vizsgálja ki az eseteket. Pár hónappal később Jane-t letartóztatták Minnie Gibbs, az egyik lány meggyilkolásáért. Toppannál elmebajt állapítottak meg, ezért nem találták bűnösnek. Egy pszichiátriai intézetben töltötte élete hátralévő részét. Azt mondta, büszke a gyilkosságokra. 1938-ban, 84 évesen hunyt el.

 

6. MARY ANN COTTON

620maryanncotton.jpg

Mary Ann Cottonnak három férje és 12 gyermeke volt, akik homályos eredetű gyomorbajban hunytak el 1852 és 1872 között. A harmadik férje túlélte, és 13. és egyben utolsó gyermekének akkor adott életet, míg a tárgyalására várt. Számos mostohagyerek és szerető is ugyanilyen körülmények között halt meg, de Cotton folyton más és más városba költözött Angliában, így kerülve el, hogy gyanússá váljon.

Először akkor figyeltek fel rá, amikor 1872-ben megjósolta a 10 éves mostohafia, Charles Edward Cotton halálát egy hivatalnoknak, pedig a gyerek teljesen egészségesnek látszott. A sors iróniája, hogy a hivatalnok egyben községi halottkém is volt. Amikor Charles Edward pár nappal később hirtelen meghalt, Cotton első dolga volt, hogy felvegye a fiú életbiztosítását. Amikor mondták neki, hogy ehhez kell egy halotti bizonyítvány, Cotton elment a gyermek orvosához, aki megtagadta az aláírást, mert a halottkém a rendőrséghez fordult a beszélgetés miatt, ami közte és Cotton között korábban lezajlott. Emellett az orvos is látta a gyereket pár nappal korábban, és semmilyen betegség nyomát nem észlelte rajta. A holttestet megvizsgálták és arzénmérgezést állapítottak meg. A család két másik tagjának testét exhumálták, és bennük is arzénnyomokat találtak. Mary Ann Cottont elítélték a mostohafia megöléséért és azonnal felkötötték.

 

7. AMELIA DYER

620amelia_dyer1893.jpg

Amelia Dyer képzett nővér volt az angliai Bristolban. 1869-ben, 32 éves korában elvesztette a férjét, ezután, hogy meg tudjon élni, intézményt nyitott leányanyáknak és árváknak. Mint Dagmar Overbyte, ő is hajadonok gyermekeiről "gondoskodott", de azt is vállalta, hogy befogadja és elrejti a nőket, amikor terhességük már nyilvánvaló. Természetesen mindezt nem ingyen. Az ilyen intézeteket a viktoriánus korban "baby farm"-nak nevezték. Egyesek gondoskodtak a gyerekekről és örökbe adták őket, mások elhanyagolták, vagy éppen ópiummal tették őket könnyebben kezelhetővé, ami sok elhalálozáshoz vezetett. Dyer hatékonyabb és gyorsabb módszerhez folyamodott: megfojtotta a gyerekeket, általában egy szalaggal. Tíz évig működtette az intézményét, mire egy orvos gyanút fogott - mintha kissé túl sok halotti bizonyítványt kellene kiállítania -, és értesítette a rendőrséget. Dyert letartóztatták, de csak gondatlanságért ítélték el - hat hónap közmunkára. Ezután még eltöltött némi időt egy elmegyógyintézetben, de végül visszatért eredeti foglalkozásához. De tanult az esetből: többé nem állíttatott ki halotti bizonyítványt és maga temette el áldozatait. Ha esetleg valaki számára gyanússá vált, átköltözött egy másik városba és megváltoztatta a nevét.

1896 márciusában egy hajós kiemelt egy csomagot a Thames folyóból, és egy kislány holttestét találta benne. A nyomok Dyerhez vezettek, aki éppen álnevet használt. A rendőrség házkutatást tartott az otthonában, és emberi maradványokat ugyan nem találtak, de a bomlás szaga tisztán érezhető volt a levegőben. Emellett a tevékenységének nyomait is megtalálták: babaruhákat, táviratokat, hirdetéseket és az anyák leveleit. Átvizsgálták a folyót és hat másik gyerek holttestét is megtalálták. Dyert egyedül Doris Marmon megölésével vádolták meg, miután az anyja, Evelina Marmon azonosította a gyermek holttestét. Dyer bűnösnek vallotta magát, de elmebajra hivatkozott. A bíróság azonban halálra ítélte, és 1896. június 10-én felakasztották. Habár csak egyetlen gyilkosság miatt ítélték el, Amerila Dyer becslések szerint nagyjából 400 gyermek haláláért lehetett felelős 27 év alatt.

 

8. TILLIE KLIMEK

620tillieklimek.jpg

A chicago-i Tillie Klimek médium volt. 1911-ben elkezdte megjósolni a szomszédok kutyáinak halálát, méghozzá megdöbbentő pontossággal. 1914-ben első férje, a 29 éves John Mitkiewitz halálát jövendölte meg. Mit ad isten, Mitkiewitz három héttel később meghalt! Klimek felvette férje életbiztosítását, és elment egy házasságközvetítőhöz. Második férje, John Rukowski három hónappal később halt meg, pont ahogy Klimek megjósolta. Ugyanezt történt a hármas számú férjjel, Joe Guszkowski-val. A negyedik férj, Frank Kupczyk négy évig élt. Klimek egy szomszéd nő halálát is megjósolta, aki gyanakodni kezdett a halott férjekkel kapcsolatban. Sőt, három gyerek halálát is előrevetítette - az ő családjukkal szintén problémája volt -, és persze a gyerekek mind meghaltak. Negyedik férje, Kupczyk 1920-ban hunyt el.

Az özvegy újból férjhez ment, Anton Klimekhez 1921-ben. Nem sokkal azután, hogy az új életbiztosítást megkötötték, pár családtag meglátogatta a házaspárt és Antont ágyban találták, betegen. Amikor kimosták a gyomrát, az ételben, amit evett arzénnyomokat találtak. Tillie-t letartóztaták, és bevallotta, hogy meg akarta ölni Klimeket. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és a többi feltételezett áldozatának esetét nem vizsgálták ki. Az ítélete egy kikötést tartalmazott: sosem főzhet a rabokra a börtönben.

Forrás 1
Forrás 2

Hollywood legrégebbi megoldatlan gyilkossági ügyei

2014.08.17. 10:05 Káros Szenvedély

Elizabeth Short, közismert nevén a Fekete Dália már 90 éves lenne - ehelyett az ő nevéhez fűződik egy 67 éve megoldatlan gyilkossági ügy. Ami azt illeti, Los Angeles megye legrégebbi lezáratlan emberölési ügye. Short meggyilkolása a mai napig könyveket, filmeket, sőt, talán gyilkosokat is inspirál. És bár az övé a legismertebb eset, egyáltalán nem egyedülálló - Hollywood tele van több évtizedes, még mindig nyitott gyilkossági ügyekkel. Ezekből mutatok most néhányat.

1. Elizabeth Short is egy feltörekvő színésznő volt, mint oly sokan, akik Los Angelesbe költöznek. Bámulatos szépsége jól illett Hollywoodhoz, de volt egy ellensége. Hogy kicsoda, azt még mindig nem tudni. Borzalmasan megcsonkított testét egy üres telken találták meg 1947. január 15-én. A derekánál félbevágták a testét és a vérét lecsapolták. A száját fültől-fülig felvágták. Rengeteg vágást és sérülést találtak később a gondosan beállított pózban fekvő testen. Mindössze 22 éves volt. A média elnevezte Fekete Dáliának és megszállottan vetette rá magát a szörnyű gyilkosságra.

short1.jpg

Elizabeth Short randevú partnerével (fotó: AFP/Getty images)

A rendőrség rengeteg időt töltött a nyomozással. Amikor a rendőrökhöz és számos újsághoz is elkezdtek gúnyolódó levelek érkezni a gyilkostól, úgy tűnt, gyorsan meg fogják oldani az ügyet. A rendőrök összeállítottak egy 25 névből álló listát a potenciális gyanúsítottakról, de a nyomozás zsákutcába jutott.

short2.jpg

A Sowden ház. Közismert épület Los Angelesben, Cápa háznak is hívják a formája miatt. Nevét első tulajdonosáról, John Sowdenről kapta, aki fényképész és festő volt (fotó: Wikipedia)

Persze új bizonyítékok bármikor előkerülhetnek. Egy korábbi Los Angeles-i nyomozó talán segíthet megoldani a Fekete Dália-ügyet. Steve Hodel és az apja Dr. George Hodel egy ideig a híres Sowden házban laktak LA-ben. Egy kimondottan holttestek keresésére kiképzett kutya azonosította Short szagát a házban 2012-ben, ezzel újra indult a nyomozás. A talajminta vizsgálat talán bebizonyítja, hogy Shortot ennek a háznak a pincéjében ölték meg.

2. Natalie Wood titokzatos halála évtizedekig foglalkoztatta a Los Angeles-i nyomozókat. Wood játszott többek közt a West Side Story-ban és ő volt James Dean partnere a Haragban a világgal című filmben. A gyanú szerint őt is meggyilkolták - de az is lehet, hogy nem.

wood1.jpg

Fotó: Bob Olsen/Getty images

Natalie Wood a szintén színész Robert Wagner felesége volt a halála idején. Úgy tudni, ők ketten elég sokat veszekedtek. El is váltak egyszer, aztán 1972-ben újra összeházasodtak. Wood testét 1981. november 28-án találták meg: a Kaliforniához tartozó Catalina sziget közelében lebegett a vízen.

wood2.jpg

Natalie Wood és Robert Wagner 1972-ben (fotó: Getty images)

Az ezt megelőző éjszakát egy yachton töltötte a férje, és a család barátja, Christopher Walken társaságában. Halálát véletlen fulladásnak tulajdonították - először. Mert Woodot és a férjét látták veszekedni ezen az éjszakán. Ezen kívül pedig közismert volt, hogy Wood retteg a víztől, mert még gyerekkorában egy forgatás közben majdnem megfulladt. Akik közel álltak hozzá azt mondták, soha nem hajózna ki egyedül, pedig Wagner ezt a sztorit adta be a rendőröknek. 2011-ben Wood ügyét újra nyitották, és a halálának körülményeit ismét vizsgálni kezdték.

3. George Reeves Superman-t alakította egy tévésorozatban az 1950-es években, és világszerte ismertté vált az Acélember szerepében. Mindenki rajongott érte - gyakorlatilag nemzeti hős volt. Vannak, akik azt állítják, Superman szerepe el van átkozva - amiatt, ami George Reeves-szel (majd később Christopher Reeve-vel) történt. A gond az, hogy úgy tűnik, senki sem tudja pontosan, mi is történt Reeves-szel. Halálát még mindig sok kérdés övezi. 

reeves2.jpg

Fotó: Getty images

George Reeves egyetlen fejlövés következtében vesztette életét 1959. június 16-án. Az eset az otthonában történt, de nem volt egyedül, négy vendég is tartózkodott a házban. Hivatalosan öngyilkosságot állapítottak meg, és ez a mai napig érvényben van. De sokan megkérdőjelezik, valóban ez történt-e. A vendégek ugyanis nem hívták azonnal a rendőrséget, és az sem volt nagy titok, hogy Reeves-nek viszonya volt az egyik stúdió nagyfőnökének feleségével. Ezen kívül az is kétkedésre adhat okot, hogy a töltényhüvelyt Reeves teste alatt találták meg. Ez a bizonyíték sokaknak azt sugallja, hogy valójában gyilkosság történt.

4. Virginia Rappe a nagynénjével költözött LA-be. 1917-ben ejtette rabul a filmvilág. A karrierje épp elindult, amikor 1921-ben meghalt, igencsak szokatlan körülmények között. Rappe részt vett egy partin a híres komikus színész, Fatty Arbuckle házában 1921. szeptember 5-én - majd 4 nappal később elhunyt.

rappe.jpg

Fotó: Wikipedia

A partival kapcsolatos tanuvallomások meglehetősen zavarosak voltak. A legszilárdabb elmélet szerint Rappe durva szexuális zaklatás áldozata lett, amit Arbuckle követett el. Arbuckle-t három tárgyalás után felmentették az erőszak és a gyilkosság vádja alól, de a karrierje sosem heverte ki a botrányt. Az ügy a mai napig megoldatlan és tananyag lett belőle.

RoscoeArbuckleRet.jpg

Fatty Arbuckle (fotó: Wikipedia)

Forrás

Ilyen lesz a világ legnagyobb vizicsúszdája

2014.05.22. 10:50 Káros Szenvedély

A 17 emelet magas Verrückt - magyarul őrület - lesz a világ legmagasabb, leggyorsabb és legmeredekebb vizicsúszdája, a Kansas Cityben lévő Schlitterbahn viziparkban épül és hamarosan átadják. Aki elég bátor hozzá, annak 264 lépcsőt kell megmásznia, ha felért, a tetején beülhet egy 4 személyes, felfújható tutajba. A lecsúszás sebessége a 30 m/s-t is elérheti, de ezzel még nincs vége, mert ha leért az aljára, egy újabb, 5 emelet magas emelkedő és lejtő várja.

A torony pontos magasságát nem hozták nyilvánosságra, de a park igazgatója elmondta, egészen biztosan nagyobb lesz, mint a jelenlegi csúcstartó, a Brazíliában lévő, 40 méter magas Insano.

A csúszda átadását idén májusra tervezték, de végül áttolták június elejére, a jelenlegi dátum június 5. Várnak minden adrenalin dzsánkit, akik mindig a legújabb, legborzongatóbb élményeket keresik.

article-2510523-1988F76300000578-250_634x473.jpg

article-2510523-1989151F00000578-228_634x353.jpg

article-2510523-1989152900000578-387_634x350.jpg

article-2510523-1989151700000578-140_634x393.jpg

article-2510523-1988F74E00000578-543_634x430.jpg

article-2510523-1988F77200000578-840_634x714.jpg

Forrás

20 szovjet építészeti remekmű

2013.11.25. 06:39 Káros Szenvedély

A legtöbben szkeptikusan tekintünk az 1960-80-as évek szovjet építészetére. A negatív véleményeknek persze van alapjuk, ezzel együtt számos olyan építmény is született a Szovjetúnióban Hruscsov és Brezsnyev ideje alatt, amik inkább tűnnek egy science-fiction film díszletének, mint valóban létező épületnek. Mutatunk 20 olyan építészeti remekművet, aminek hatására valószínűleg át fogod gondolni az eddigi nézeteidet.

20. Körházak Moszkvában
Az első 1973-ban épült, az "ikertestvére" hat évvel később. A ház belső átmérője 155 méter, 26 blokkból áll, és 912 lakás van a házban, a teljes lakóterület pedig 27.334 négyzetméter.

25phantasticsovietblds001-3.jpg

25phantasticsovietblds001-4.jpg

19. Történelmi és etnográfiai múzeum a Sulaiman-Too hegyen, Osh, Kirgízia
A komplexum 1978-ban épült. Szerkezete egy hatalmas, betonívből emelt tükröt jelenít meg, ami lezárja egy barlang bejáratát. Eredetileg étteremnek akarták használni, de ez sosem valósult meg.

25phantasticsovietblds001-5.jpg

25phantasticsovietblds001-6.jpg

18. Sport Hotel, Tallin, Észtország
Az olimpiai játékokra épült 1980-ban, hogy helyt adjon a résztvevőknek és a vendégeknek. A projekt szerint egy hatalmas hajót formáz, "parancsnoki hídján" étterem üzemel.

25phantasticsovietblds001-7.jpg

25phantasticsovietblds001-8.jpg

17. Pavilon a Gazdasági Vívmányok Kiállítása területén, Tashkent, Üzbegisztán
A pavilonok egyike a hiperbolikus oszlopszerkezet épületstruktúrát jelenítette meg, belül egységes kiállítótérrel. Sajnos ez az építmény napjainkra nem maradt fenn.

25phantasticsovietblds001-11.jpg

25phantasticsovietblds001-12.jpg

16. Az Oroszország mozi, Jereván, Örményország
1975-ben nyitott meg, két moziterem üzemelt benne.

25phantasticsovietblds001-13.jpg

25phantasticsovietblds001-14.jpg

15. Nyári színház a Dnepropetrovsk-parkban, Ukrajna
A kagylót formázó épület 1978-ban épült, közvetlenül a parkban lévő tóra. Ez lett a park legfőbb látványossága.

25phantasticsovietblds001-17.jpg

25phantasticsovietblds001-18.jpg

14. Amalir Sport- és Koncertközpont, Jereván, Örményország
A hatalmas, többfunkciós épület 1983-ban nyílt meg a Tsitsernakaberd dombon, Jereván északnyugati része fölé magasodva. A versenyeknek szánt terem 5000 néző befogadására alkalmas, az alatta lévő lobbival mozgólépcsők és liftek kötik össze. A másik termet 1300 nézőre tervezték. Forgószínpadot építettek mindkét terembe, lehetővé téve, hogy szükség esetén a nézőszámot további ezer fővel megnövelhessék. 

Virágnak vagy rovarnak tűnik inkább?

25phantasticsovietblds001-20.jpg

25phantasticsovietblds001-19.jpg

 

13. Orosz Tudományos Akadémia, Moszkva
A felépítését 20 évig halogatták, végül 1994-ben adták át, a főépület 23 emeletes. Abban az időben egyedülálló projektnek számított. Az épület szimbólumává váltak a tetejét díszítő elemek, amik üvegből és fémből készültek, A helyiek "Arany Agy"-nak nevezik, és számos legenda született vele kapcsolatban.

25phantasticsovietblds001-21.jpg

25phantasticsovietblds001-22.jpg

 

12. Gyöngy pavilon, Baku, Azerbajdzsán
A nyitott pavilont a 60-as években adták át, arra tervezték, hogy a helyieknek menedéket nyújtson a hőség elől. Akkora sikert aratott, hogy tíz évvel később megépült az ikerpárja Kirgízia fővárosában, de az kávézóként üzemelt. Mindkét létesítményt Felix Candela spanyol építész ihlette.

25phantasticsovietblds001-23.jpg

25phantasticsovietblds001-24.jpg

 

11. Olimpia szálló, Tallin, Észtország
1980-ban nyílt meg a 28 emeletes, 405 szobás szálloda, ami olyannak tűnik, mintha különböző méretű kockákat dobáltak volna egymásra. A felújítással viszont elvesztette az eredetiségét és nyers külsejét. 

25phantasticsovietblds001-27.jpg

25phantasticsovietblds001-28.jpg

10. Robotikai és műszaki kibernetikai kutatóközpont, Szentpétervár
Építészetileg ez a korszak egyik leghíresebb projektje. Fogazott torony egy négyszintes laboratóriumi létesítményen áll.

25phantasticsovietblds001-29.jpg

25phantasticsovietblds001-30.jpg

9. A Szovjetúnió kubai nagykövetsége, Havanna
Az egyetlen olyan épület a listán, ami a volt Szovjetunió határain kívül áll. 1985-ben épült, egy hatalmas harangtornyot is magába foglal. Lenyűgöző szimbóluma a szovjet jelenlétnek a baráti Kubában.

25phantasticsovietblds001-31.jpg

25phantasticsovietblds001-32.jpg

 

8. F. M. Dosztojevszkij színház, Novgorod, Oroszország
1987-ben épült. Az absztrakt kompozíció néhány eleme az ősi orosz építészetet jeleníti meg, modern formába öntve.

25phantasticsovietblds001-35.jpg

25phantasticsovietblds001-36.jpg

7. Hotel Tarelka, Dombai, Oroszország
Mussa-Achitara hegy lejtőjén "landolt", 2250 méteres magasságban. A közelében népszerű síközpont található. A szálloda, ami üvegszálas poliészterből épült, mindössze három szobából és egy lobbiból áll. Az épület 16 részre szedhető, vagy helikopterrel egyben szállítható.

25phantasticsovietblds001-37.jpg

25phantasticsovietblds001-38.jpg

6. Barátság Rekreációs Központ, Jalta, Ukrajna
Szovjet és csehszlovák építészek összefogásával épült, és a két ország 400 lakóját tudja fogadni a krími parton. Az ablakaiból lenyűgöző a kilátás. Különleges külsejének köszönhetően még egy filmben is felbukkant: A kaptár - Megtorlásban egy kamcsatkai volt szovjet katonai bázist jelenít meg.

25phantasticsovietblds001-41.jpg

25phantasticsovietblds001-42.jpg

25phantasticsovietblds001-43.jpg

 5. Krematórium, Kijev, Ukrajna
Abram Miletsky munkája, több híres épület is kötődik a nevéhez. A látványos ívek kombinációjából álló építmény nem sejteti annak szomorú funkcióját. Kimondottan innovatívnak tűnik még más, neves építészek terveivel összehasonlítva is.

25phantasticsovietblds001-44.jpg

25phantasticsovietblds001-45.jpg

  

4. Szovjetek Háza, Kaliningrád, Oroszország
A két, négyszögletes torony könnyűszerkezetes panelokból épült, és fedett átjárókkal kötötték őket össze. 1970-ben kezdték az építését az egykori königsbergi vár helyén. Sokáig ez volt az ország nyugati részének leghíresebb, elhúzódó építkezése. A 21 emeletes házat gyakran hívják úgy, hogy "Eltemetett robot", mert tényleg egy robot fejére emlékeztet.

25phantasticsovietblds001-46.jpg

25phantasticsovietblds001-47.jpg

 

3. Az Autópálya-mérnökség épülete, Tbiliszi, Grúzia
Az épület egy meredek lejtőn áll a Kura folyó fölött. Vízszintes tömbjeit függőleges tornyok kötik össze. 1975-ben fejezték be az építését.

25phantasticsovietblds001-48.jpg

25phantasticsovietblds001-49.jpg

 

2. Belexpo Kiállítási Központ, Minsk, Fehéroroszország
Ezt a lenyűgöző épületet 1989-ben adták át, és a szovjet-fehérorosz építészet egyik legjelesebb képviselőjévé vált. A gyönyörű létesítmény egy kinyílt virágra emlékeztet. A belső tér 4500 négyzetméter, és egyáltalán nincsenek benne oszlopok! 

25phantasticsovietblds001-50.jpg

25phantasticsovietblds001-51.jpg

 

1. Ünnepi Szertartások Palotája, Tbiliszi, Grúzia
A szovjet modernizmus mesterművét 1985-ben emelték. Késői szovjet temlpom, amit megfosztottak a vallási szimbólumoktól. Az épületet egy helyi üzletember vásárolta meg, akit 2008-ban ide temettek el.

25phantasticsovietblds001-52.jpg

25phantasticsovietblds001-53.jpg

Neked melyik tetszik a legjobban?

Forrás

Ilyen az igazi macskamennyország

2013.11.24. 09:01 Káros Szenvedély

Létezik (legalább) egy hely a világon, ahol - az internet után most már fizikai valójukban - teljességgel átvették az uralmat a macskák.  Ez a kis szigetJapánban található, Miyagi tartományban. Hivatalosan úgy hívják, hogy Tashirojima, de mindenki csak Macskamennyorság-szigetnek nevezi. Az történt ugyanis, hogy a macskák létszáma immár átlépte az emberi populáció létszámát a szigeten. A mindössze száz kétlábú pedig örömmel gondoskodik róluk, mert úgy hiszik, hogy ez jó szerencsét és gazdagságot hoz nekik. Egy 2009-es cikk szerint kutyát egyáltalán nem tartanak háziállatként, sőt, tilos is őket bevinni a szigetre. Sajnálatos módon a lakosságot szép lassan a kihalás fenyegeti, mivel főleg idősebbek élnek ott, és a hivatalos források szerint már most 50 százalékuk 65 év feletti. 

Egy japán fotós, Fubirai öt évet szentelt az életéből arra, hogy dokumentálja a szigeten lakó félvad macskák életét. Bájos, szívet melengető képei éppen ilyen borongós időre valók, hogy mosolyt csaljanak az arcunkra. Lenyűgöző, hogy állat és ember milyen harmóniában él itt egymás mellett. Íme, a macskák (és macskaimádók) paradicsoma.

Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tashirojima
És még néhány kép:
http://www.viralnova.com/so-theres-a-tiny-island-in-japan-and-youre-really-gonna-want-to-see-whats-there-trust-me/
http://www.huffingtonpost.com/2013/11/22/cat-heaven-island_n_4324867.html

Zombik márpedig léteznek!

2013.10.14. 07:30 Káros Szenvedély

A világ trópusi dzsungeleinek mélyén él egy igen érdekes és nagyon ijesztő gombafaj: a neve Ophiocordyceps unilateralis. Ez lényegében egy parazita, és megvan a képessége, hogy igen csúnya dolgokat műveljen - de szerencsére csak a hangyákkal. Legalábbis egyelőre. Ha egy hangya belefut a spóráiba, neki kampec. Történik ugyanis, hogy a gombaspóra utat fúr magának a hangya testébe, és hamarosan átveszi az irányítást az idegrendszere fölött. Ezután ráveszi a hangyát, hogy másszon fel egy fára és harapjon bele jó erősen egy levélbe. Csóró hangya nemsokára elpusztul, a gomba pedig a testét felhasználva kifejlődik, kinő a fejéből, szétszórja a spóráit és kezdődik minden elölről.

Ez akár egy új horror nyitójelenete is lehetne, de nem az. Ezek a gombák valóban léteznek. A felfedezés egyáltalán nem újkeletű, már 1859-ben beszámolt róluk Alfred Russel Wallace brit természettudós, de csak az utóbbi néhány évben kezdte őket mélyebben tanulmányozni David Hughes biológus, a Pennsylvania Egyetem helyettes professzora. "Ami igazán megdöbbentő a zombihangya gombákkal kapcsolatban, hogy képesek aprólékosan irányítani a gazdatest viselkedését, mielőtt az meghal" - mondja Hughes.

Ezek a gombák a világ számos területén megtalálhatóak, úgy mint Thaiföld, Kína, Ausztrália és Brazília erdeiben. Hughes elmagyarázta, mi történik, amikor egy spóra a hangya testével érintkezik az erdő talaján: "Nagyon érdekes, hogy annyira szorosan rátapad, hogy leszedni sem lehet. Enzimeket használ és nyomást gyakorol a hangya testére, hogy lyukat fúrjon a belsejébe." Két hét növekedés után a gomba képes irányítani a hangyát, hogy az ott hagyja a bolyt és a parazita számára legelőnyösebb helyre menjen, majd ott elpusztulva a gomba kifejlődhessen és tovább szaporodhasson. "Ez egyike az általunk ismert legbonyolultabb eseteknek arra, ahogy a paraziták az állatokat irányítani képesek."

Persze a fő kérdés itt az, vajon hasonló veszély leselkedhet-e az emberre is? "Talán túlzottan elrugaszkodott fantáziának tűnhet a dolog, de az az igazság, hogy az orvoslás története számos olyan esetet ismer, amikor a paraziták az állatokról emberre kerülve drámai hatást okoztak" - mondja Hughes. "Nap mint nap gombaspórák millióit lélegezzük be, így az immunrendszerünk fel van rá készülve, hogyan védekezzen az ilyen fertőzések ellen." Ezzel együtt előfordult például, hogy az USA egyes részein a coccidiodomycosis nevű gombafertőzés - vagy Völgyi Láz - több száz ember halálát okozta egy évvel azután, hogy a spórák a talajból a levegőbe kerültek. "Őrültség lenne azt gondolni, hogy egy higiénikus világban élünk, és védve vagyunk a természeti hatásoktól." - mondja Hughes, mielőtt sorolni kezd olyan példákat, mint a madárinfluenza, a SARS vagy az AIDS.


Ugyanakkor Hughes azt gondolja, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a zombi apokalipszis egy vírus és nem egy gombafaj miatt fog kitörni. "Valaki mindig valaki másnak az ingyen ebédje lesz. A Föld fele parazitákból áll, úgy fejlődtek ki a természetes kiválasztódás során, hogy képesek legyenek az ebédjükhöz jutni aztáltal, hogy megesznek egy másik organizmust".

A Bűnös város, belülről

2013.09.19. 06:25 Káros Szenvedély

A hong kongi Kowloon Walled City helyén ma már egy park áll, de húsz évvel ezelőtt még 40-50 ezren lakták a nagyjából 0.026 négyzetkilométeres területet. Ezzel a világ legnépesebb területének számított, ráadásul úgy, hogy mindenféle szakember vagy tervezés nélkül duzzadt ekkorára. 

article-0-12EF340A000005DC-165_964x736.jpg

article-0-12EF342A000005DC-818_964x770.jpg

article-2139914-12EF32A4000005DC-199_964x620.jpg

A kanadai fotós, Greg Girard, együttműködve Ian Lamboth-tal öt évet töltött azzal, hogy megismerjék a hírhedt kínai várost, mielőtt azt 1992-ben lebontották. Elképesztő fotóik bepillantást engednek e nyüzsgő, nyomorral teli mégis bizarr módon hétköznapi település életébe.

article-0-12EF32BB000005DC-209_964x618.jpgMir Lui postásként dolgozott a városban 1976-ban. Egyike volt azoknak, akik ismerték a be- és kijáratokat, és állandóan sapkát hordott, hogy védje magát a folyamatosan csöpögő víztől.

article-2139914-12EF32F6000005DC-713_964x620.jpgSok lakónak, akik az alsóbb szinteken éltek, a tetők jelentették a menedéket a sötét , ablaktalan, levegőtlen lakásaikból.

article-2139914-12EF32E2000005DC-109_964x622.jpgA gyerekek a tetőkön játszottak, sokszor igen közel a felettük elszálló repülőkhöz - a gépek Kowloon fölött tették meg az utolsó száz métert a közeli reptérre tartva.

Kowloon City története az első ezredfordulóig nyúlik vissza, amikor katonai őrhelyet létesítettek itt, jelentősége  akkor nőtt meg, amikor a 19. században Hong Kong brit felségterületté vált. Kína ekkor fallal vette körbe a több száz katonát befogadó erődöt. A brit uralom ellenére ez a terület jogilag Kínánál maradt, ebből adódott furcsa, kettős státusza. A második világháborút követően Kína kinyilvánította, hogy jogot formál a területre, ezt kihasználva nagyjából kétezer menekült húzta itt meg magát. Ettől kezdődően ugrássszerűen nőtt Kowloon lakossága.

article-2139914-12EF3293000005DC-755_964x618.jpgA húsfeldolgozók elismerték, hogy az olcsó bérleti díj miatt költöztek a városba, és azért, hogy elkerüljék a kormányzat közegészségügyi ellenőrzéseit. 

article-2139914-12EF3239000005DC-294_964x624.jpgNappal tésztagyártó üzem, éjszaka lakás - így élt Hui Tung Choy feleségével és két lányával.

article-2139914-12EF314C000005DC-57_964x619 copy.jpgA 90 éves Law Yu Yi egy apró, harmadik emeleti lakásban élt fiának 68 éves feleségével. A kínai szokások szerint a meny gondoskodott az idős nőről.

A rendkívül szűk, átlagosan 1-2 méter széles utcahálózatot megtartva egyre magasabb épületeket húztak fel az egykori viskók helyén, mindenféle egészségügyi, vagy biztonsági előírást figyelmen kívül hagyva. Egy idő múlva az alsóbb szintekre nem jutott be a napfény, ezért az egész várost fénycsövekkel kellett megvilágítani. Kowloon labirintus-szerű sikátoraival hamarosan a bűnözés és a drog melegágya lett. Az 1950-es évektől Kína alvilági bandái, a triádok uralták a területet: bordélyházak, kaszinók, ópiumbarlangok nyíltak egymás után, virágzott a prostitúció és a drogtermesztés. Ebben az időszakban kapta Kowloon a Bűnös város nevet. Közismert volt, hogy egyes étkezdékben kutyahúst szolgálnak fel, és számos gátlástalan fogorvos is praktizált itt, akik kibújtak a felelősségrevonás alól, ha valamelyik páciensük kezelése balul sűlt el. Ezzel együtt a lakosság legnagyobb részének semmi köze nem volt a bűnözéshez, és a körülményekhez képest békésen éltek a 4 méteres fallal körülzárt városban. Számtalan kisebb gyártó üzem és vállalkozás működött hétköznapi módon, a lakosok pedig csoportokba tömörültek, hogy a mindennapi életet szervezettebbé tegyék: akár a háztartásban, vagy a gyerekfelügyeletben kellett segíteni. Nem nehéz elképzelni, hogy egy ilyen sűrűn lakott és ennyire nyomorral teli város mennyire összekovácsol egy közösséget.

article-2139914-12EF3A4A000005DC-992_964x616.jpgDauer készül a városi fodrászatban. A lakosok többsége gyakorlatilag átlagos életet élt a bűnözéssel és kábítószerekkel terhelt környezetben.

article-2139914-12EF3138000005DC-187_964x628.jpgA 60 éves vegyesbolt-tulajdonos Chan Pak igazi macskarajongó volt, amikor a fotó készült, éppen hét macskával élt együtt az apró helységben.

Untitled-1.jpgBalra: egy átlagos sikátor, ahol még nappal is vaksötét lenne a világítás nélkül. Jobbra: munkások halakat készítenek elő eladásra, jól látható, milyen higiénés körülmények között.

Kowloon mély diplomáciai ellentétet szült Kína és Nagy Britannia között, és egyik ország sem akart érte felelősséget vállalni. A kínai kormányzat egy ideig amolyan tűzoltásként próbált segíteni néhány szolgáltatást nyújtva, mint például a posta és a vízellátás, de az 1980-as évek elejére Nagy Britanniával egyetértésben belátták, hogy a helyzet tarthatatlan és csak egyetlen megoldás van: le kell bontani az egész várost. Erről 1987-ben született meg a végső határozat. A kormány nagyjából 350 millió dollárt költött a lakosság kiköltöztetésére és "kártalanítására", egyes lakók azonban nem voltak hajlandóak elköltözni vagy azért, mert nem voltak elégedettek a felajánlott kártérítéssel, vagy mert egyszerűen jól érezték ott magukat, nem akartak elmenni. Végül 1992-re sikerült a területet evakuálni, ezután megkezdődött a bontás előkészítése és tervezése, ami négy hónapig tartott. Maga a bontás '93 márciusától zajlott és '94 áprilisára fejeződött be. Kowloon Walled City helyén ma egy közösségi park áll, ami a lakosok kikapcsolódását szolgálja.

article-2139914-12EF3420000005DC-42_964x471.jpgNagyjából 300, 10-15 emeletes épület kártyavárként, egymást támogatva épült össze. Egy ilyen terület bontása nagyon komoly tervezést vesz igénybe.

article-2139914-12EF3370000005DC-213_964x630.jpgA napfénynek esélye sincsen az alsóbb szinteken lévő, zsúfolt, mocskos sikátorok lakásaiba beszűrődni.

article-2139914-12EF31F9000005DC-166_964x611.jpgVoltak lakók,akik azt mondták, boldogok itt, nem akarnak elköltözni.

Kowloon természetesen világszerte elhíresült, memoárokat írtak egykori lakói, de fikciókban is rendszeresen felbukkant, mint például Robert Ludlum második Bourne-regényében, a Bourne-csapdában. Számos filmnek helyszínül (Baraka) vagy inspirációként (Batman Begins) szolgált, forgott itt akciófilm is Jean-Claude Van Damme, Jackie Chan főszereplésével, meg persze horror és gengszterfilm is. 

800px-Kowloon_Walled_City_Park_九龍寨城_02.jpgPavilon a Kowloon Walled City Park délnyugati bejáratánál.

800px-Image-Kowloon_Walled_City_southgate.jpgKowloon Walley City nyugati kapujának és a kapu fölötti táblának maradványai.


Források: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2139914/A-rare-insight-Kowloon-Walled-City.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kowloon_Walled_City

Ember embernek farkasa

2013.07.29. 10:00 Káros Szenvedély

Ha a népirtás szóba kerül, nekünk magyaroknak - és valószínűleg az európaiak nagy részének is - legelőször a náci Holokauszt jut eszünkbe. De mi a helyzet a világ többi részén, Afrikában, Ázsiában, esetleg Ausztráliában?
A hivatalos meghatározás szerint népirtás lehet szervezett, faji, etnikai, vallási vagy nemzetiségi alapon elkövetett, nagyszámú gyilkosság, súlyos testi vagy mentális sérülés okozása, de ide tartozik a születések meggátolása is, illetve a gyerekek erőszakkal történő áthelyezése egyik csoportból a másikba.  Egyes kutatók szerint a népirtás a neandervölgyi ember koráig nyúlik vissza, okai sokfélék lehettek, akár földek és erőforrások megszerzése, akár csak egyetlen ember gyűlölete és hatalmi vágya. Íme néhány a legszörnyűbb esetek közül - és a lista sajnos közel sem teljes.

A kurd népirtás

Al-Anfal. Így nevezik az iraki Baasz-rezsimnek a kurdok ellen indított utolsú, népirtásba torkollt támadását. A kifejezés a Korán nyolcadik szúrájából való és hadizsákmányt jelent. A kurdok ősi iráni nemzetiség, a Közel-Kelet számos területén szóródtak szét. Irak népességének hozzávetőleg mindössze húsz százaléka kurd, akik főleg az ország északi területén telepedtek le. A kurd nép és az iraki kormányzat között történelmileg ellentétek feszültek, ezek a problémák vezettek odáig, hogy az iraki-iráni háború alatt az 1980-as években Szaddám Husszein Baasz-rezsimje meghirdette az Anfal programot. 

A tömeggyilkosság értelmi szerzője Husszein unokatestvére, Ali Hasszan al- Madzsid volt, aki később Vegyész Aliként vált ismertté. Az Anfal főbb hadműveletei 1988 februárjában kezdődtek. Február 23-án hagyományos és vegyi fegyverek bevetésével támadás indult a Szuleimáníja városától keletre fekvő területek ellen. Az akciók nagyjából ugyanúgy zajlottak. A települések ellen vegyi fegyvereket vetett be a légierő, majd a gyalogság elfoglalta azokat. Az elfogottakat azonnal kivégezték: a tizenéves fiúkat és a férfiakat, sok esetben a nőket és gyerekeket is teherautókra rakták és a dél-iraki sivatagba vitték. Ott sorba állították az embereket és agyonlőtték őket, majd buldózerekkel az előre megásott tömegsíroba tolták őket. A falvakat ledózerolták, a túlélő nőket, gyerekeket és öregeket koncentrációs táborokba zsúfolták. A népirtásban hozzávetőleg 180,000 kurd vesztette életét. Vegyész Alit az amerikai hadsereg fogta el, és háborús bűneiért kivégezték.

A moriori népirtás

A maorik Új-Zéland őslakosai, Délkelet-Polinéziából érkeztek valamikor 1300 előtt. Közismert, hogy a maori kultúra kegyetlen része volt a törzsi harcok, a fejvadászat és a kannibalizmus. Úgy ötszáz éve a maorik egy csoportja áttelepült a közeli Chatham-szigetekre, hogy saját kolóniát alapítsanak és békés életmódot folytassanak. Ők nevezték magukat moriorinak. Vezetőjük, Nunuku-whenua szélsőségesen pacifista nézeteket vallott, ezekhez, mint törvényhez szigorúan ragaszkodott a moriori nép több mint 300 éven át. A férfiak közt engedélyezett volt a harc, de az csak az első vérig tartott, és ezzel lerendezettnek tekintették az ügyet. A moriori népcsoportban évszázadokon át bizonyítottan alig fordult elő gyilkosság, erőszak, vagy bármilyen más bűncselekmény.

Közben Új-Zéladot lassan meghódították az európaiak és az amerikaiak, ami gyakori és szélsőséges konfliktusokat eredményezett az őslakosokkal, ezzel együtt a maorik megismerkedtek a nyugati fegyverekkel - a puskák és pisztolyok hamarosan értékes cseretárgyak lettek.1835-ben egy jól felfegyverzett maori csoport érkezett a Chatham-szigetekre, ezzel kezdetét vette a népirtás: a maorik módszeresen legyilkolták védtelen rokonaikat, akik közül a fiatalabbak védekezni akartak, de az idősebb generáció ragaszkodott ahhoz, hogy Nunuku törvényeit semmilyen körülmények között nem szabad megszegni. Akik túlélték a mészárlást, azokat rabszolgasorba kényszerítették, illetve arra, hogy maorikkal házasodjanak. Kevesebb, mint 30 év alatt 101-re csökkent a moriori lakosság száma, és bár a vegyes házasságok leszármazottai a mai napig élnek, az utolsó tiszta vérű moriori,  Tommy Solomon 1933-ban elhunyt. 

A ruandai népirtás

Screen-Shot-2013-05-03-at-7.41.49-PM.jpg

Ahogy a maorik és a moriorik, úgy Ruanda lakói, a hutu és a tuszi nép is  rokonságban áll egymással. A két népcsoport közti ellentét hosszú időre nyúlik vissza. Ruanda függetlenné válása előtt a belgák irányították a területet, ez idő alatt az ország elitje, vezetője kizárólag tuszi lehetett, akik azonban jelentős kisebbségben voltak a hutu lakossággal szemben.  A belga kivonulás előtti 1959-es választásokon a nacionalista Hutu Felszabadítási Mozgalom Pártja győzött. Elindítottak egy programot a hutu többség felemelkedésének gyorsítására, és a tuszik háttérbe szorítására, amit a nyugat elnézett. A két nép csatározása már innentől kezdve több tízezer áldozatot követelt az elkövetkező évtizedekben.

1994. április 4-én a hazafelé tartó hutu származású ruandai elnök - és a vele utazó szintén hutu burundi elnök - gépét két, vállról indítható rakétával lelőtték. Az elkövetők kiléte máig nem tisztázódott. A merénylet után Ruandában elszabadult a pokol. A katonaság úttorlaszokat emelt,  razziákat tartott, az elnöki gárda emberei számos ellenzéki politikust meggyilkoltak.  Az erőszak kezdett elhatalmasodni, ehhez nagyban hozzájárult a kormány rádiója azzal, hogy támadta a tuszikat és mérsékelt hutukat, így a mészárlás az egész országra kiterjedt. A gyilkolások nagy részét egy militáns szervezet, az Interahamwe követte el, de felszólították a civil lakosságot is, hogy öljék meg tuszi szomszédaikat. Aki nem tette meg, azt szintén meggyilkolták. A 100 napig tartó öldöklés során legkevesebb félmillió tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét, de egyes források szerint az áldozatok száma elérte az egymilliót is. A vérengzéseket túlélők között is igen sok volt, aki súlyos kínzásokat élt át, megcsonkították, vagy más maradandó sérülést szerzett.

A pigmeus népirtás

A pigmeusok évszázadokon át szabadon éltek Közép-Afrika őserdeiben, gyakorlatilag elszigetelten, anélkül, hogy a modern kor bármilyen módon érintette volna őket. A Kongó-medencében élő törzseik azok, akik az 1960-as évek óta tartó kongói polgárháború következtében rengeteget szenvedtek. 2003-ban a pigmesuok egyik képviselője az ENSZ-nek beszámolt arról, hogy a polgárháború alatt a népét gyakorlatilag úgy vadászták le, mintha állatok lennének, és meg is ették őket. Ugyanis a szomszédos Észak-Kivu tartomány egy kannibál népcsoportja meg akarta tisztítani a területet az emberektől, hogy ott bányászati kitermelések kezdődhessenek. A mészárlásban a milícia is részt vett, mert úgy hitték, hogy a pigmeusok valamiféle mágikus hatalom birtokosai. A népirtás következtében kevesebb, mint 500.000 pigmeus maradt életben, és a számuk máig folyamatosan csökken az azóta is tartó támadások és az erdőirtások miatt.

Az ellopott generáció

Ausztrália bennszülöttei, az aboriginek a Föld egyik legősibb népcsoportja. A közelmúltban végzett DNS tesztek szerint ázsiai ősöktől származnak, és legalább 50.000 éve érkeztek Ausztráliába. Lélekszámukat 1 000 000-ra becsülték. 600-700 törzsbe szerveződve, több mint 250 különféle nyelvet beszéltek. 1909-től kezdődően, egészen a '70-es évekig az ausztrál kormány programjának keretében az őslakosok gyerekeit erőszakkal elszakították a szüleiktől, és fehér nevelőszülőknek adták őket.

A program célja máig vitatott, egyes állítások szerint a "civilizálás", vagyis meg akarták őket "védeni" primitív szüleik életmódjától. Mások úgy hiszik, a gyerekeket azért szakították el szüleiktől, hogy megakadályozzák, vagy éppen támogassák a fajok keveredését. Bárhogy is, lényegében el akarták pusztítani származásuk minden nyomát. A történészek nem mind értenek abban egyet, hogy ez egyáltalán népirtásnak minősül-e, de 2008-ban az ausztrál kormány formálisan bocsánatot kért az "ellopott generációtól".

És ha már ellopott generáció (bár ez inkább csak érdekesség, nem tartozik a fő témához): a 19. század közepétől az 1960-as évek végéig nagyjából hasonló folyamat zajlott le Nagy Britanniában is. Körülbelül 150 ezer brit gyermeket kényszerítettek arra, hogy kivándoroljon Kanadába, Új-Zélandra, de főként Ausztráliába. A kiskorúakat elsősorban egyházi szervezetek a szigetországi árvaházakból, nevelőotthonokból szedték össze - a hatóságok tudtával, ámde az élő hozzátartozók vagy szülők beleegyezése nélkül -, s utaztatták őket a brit birodalom távoli országaiba és tartományaiba. A ki-, illetve betelepítés ideológiája részben az volt, hogy „valódi” angolszász telepesek kihelyezésével javítsák a birodalom távoli sarkaiban a lakosság nemzetiségi összetételét. A gyermekeket kísérő dokumentumok általában hiányosak voltak, nem tartalmazták a családra vonatkozó adatokat, sokszor még a születési dátumot is meghamisították. 

Az ausztráliai borzalmak már a partraszálláskor megkezdődtek: a még együtt maradt testvéreket itt örökre elszakították egymástól. Azok jártak a legrosszabbul, akik Nyugat-Ausztráliába kerültek a Katolikus Testvérek által felügyelt négy nevelőintézet valamelyikébe, amelyek a kegyetlen bánásmódról váltak hírhedtté: a növendékeket nemcsak fizikailag, de lelkileg is bántalmazták, s a felügyelők között sok homoszexuális pedofil volt. Nem voltak jobbak a Könyörületes Nővérek sem, akik az északkelet-ausztráliai Neekolban tartották rettegésben a rájuk bízott gyermekeket. Az árvaházi növendékek között csak könyörtelen nővérekként emlegetett apácák a legkisebb rendbontást is szadista módon torolták meg, leforrázott kezek, lábak, eltört ujjak jelezték kérlelhetetlen nevelési elveiket. 

1998-ban Frank Dobson, az akkori egészségügyi miniszter mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, a brit kormány pedig  1 millió fontos alapot hozott létre, amelyből támogatni kívánják, hogy távolba szakadt polgárok hazalátogathassanak szülőföldjükre, és megkereshessék a családjukat.

Az örmény népirtás

Az örmény genocídiumra széles körben tekintenek úgy, mint az egyik első modern, szisztematikus népirtásra. Az első világháború kezdetekor közel kétmillió örmény élt az Oszmán Birodalom területén. 1915-től kezdődően, amikor a világ többi része a háborúra figyelt, a törökök Kisázsia és a történelmi Örményország teljes területéről kiirtották az örmény népet. Lehet, hogy nem annyira közismert az örmény népirtás, mint a náci Holokauszt, de ugyanolyan borzalmas volt. 

1915. április 24-e éjjelén az oszmán kormány összegyűjtött és bebörtönzött körülbelül kétszázötven örmény értelmiségit, majd még aznap éjjel valamennyiüket kivégezték. Ezt a dátumot tekintik az örmény népirtás kezdetének. Az ezután elhatalmasodó tömegmészárlásokban a fiatal és egészséges férfiakat megölték, vagy besorozták, elkülönítették és így gyilkolták meg őket, a nőket és a gyerekeket deportálták a szíriai sivatagba, akik ott az éhezés vagy szintén gyilkosság áldozatai lettek. Egész településeket égettek porig a lakosságukkal együtt, de előfordult, hogy hajókat töltöttek fel örményekkel, majd ezeket a Fekete-tengeren elsüllyesztették. A kormány legalább két tucat koncentrációs tábort tartott fenn, itt gyakran megmérgezték, vagy elevenen elégették az embereket. 1915-23 között legalább 600,000 örmény vesztette életét, de egyes becslések szerint az áldozatok száma eléri az 1,8 milliót. Az örmények lemészárlását a mai napig 22 ország ismeri el hivatalosan népirtásnak, a Török Köztársaság pedig természetesen visszautasítja ezt a jelzőt - szerintük a kitelepítések során bekövetkezett haláleseteket nem lehet népirtásnak nevezni.

Adja magát a kérdés, hogy ez az esemény vajon hatással volt-e Hitlerre, és ha igen, akkor milyen mértékben. Bizonytalan, hogy mennyit tudott az örmény népirtásról, de az tény, hogy több beszédében is megemlítette - a két legismertebb a Lengyelország elleni támadás előtt hangzott el, illetve akkor, amikor a magyar kormányzótól, Horthy Miklóstól kérte a magyar zsidók deportálását.

A boszniai népirtás

A Szovjetúnió széthullásának számos szociálpolitikai következménye volt, de talán egyik sem olyan borzasztó, mint ami Jugoszláviával történt. Az 1990-es évekkel kezdődően az ország elkezdett köztársaságokra bomlani, ezzel pedig az ott élő népek közt évtizedes, sőt, évszázados ellentétek és indulatok szabadultak fel. A boszniai háború 1992-ben tört ki a Bosznia-Hercegovinában élő bosnyákok, szerbek és horvátok között. Ennek a háborúnak az egyik legvéresebb eseménye volt a srebrenicai mészárlás, sőt, ami azt illeti, a második világháború óta nem történt ennél borzasztóbb, etnikai tisztogatás céljából elkövetett tömeggyilkosság egész Európában. 

1995. július 15. és 19. között a boszniai szerb hadsereg 8000 bosnyák fiút és férfit mészárolt le Srebrenica körzetében. A területet felügyelő holland békefentartók semmit sem tettek, hogy megakadályozzák a mészárlást. A délszláv háború alatt hozzávetőlegesen 30 000 bosnyák polgári személy vesztette életét. A népirtás a szerb kormány tudtával és támogatásával történt. Slobodan Milosevics, Jugoszláv elnököt 2001. április 1-jén tartóztatták le, ítélet azonban ellene nem született, Milosevics  2006. március 11-én hunyt el szívrohamban. Elfogták és eljárás alá vonták továbbá Radovan Karadzic, volt boszniai szerb elnököt. Ratko Mladicot, a Boszniai Szerb Köztársaság hadseregének parancsnokát egy évtizednyi bujkálás után  2011. május 26-án a szerb hatóságok fogták el a Vajdaságban és a hágai börtönbe szállították. Az Európai Parlament 2009. január 15-ei ülésén július 11-ét a Srebrenicai mészárlás Európai Emléknapjává nyilvánította.

Források:
http://listverse.com/2013/05/03/10-atrocious-genocides-in-human-history/
http://vilagunk.gportal.hu
http://robertlindsay.wordpress.com/2009/02/28/the-moriori-and-the-dangers-of-pacifism/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ruandai_népirtás
http://planetivy.com/uknews/uknews-uknews/5867/a-secret-genocide-the-pygmies-of-east-congo/
http://archivum.hvg.hu/article/199901Ellopott_generacio_Brit_gyermekemigransok.aspx
http://hu.wikipedia.org/wiki/Örmény_holokauszt
http://hu.wikipedia.org/wiki/Boszniai_háború

Az igazi amerikai Psycho

2013.07.21. 17:19 Káros Szenvedély

A könyveket és filmeket gyakran az élet írja, ám a valóság sokszor jóval kegyetlenebb, mint a fikció. Amerikai egyik leghírhedtebb gyilkosa Ed Gein volt, aki annak ellenére számos írót megihletett, hogy mindössze két nő meggyilkolását lehetett rábizonyítani. Az ő borzalmas tetteiből született többek közt a Psycho Norman Bates-e, Leatherface a Texasi láncfűrészesben, a Bárányok hallgatnak gyilkosa, Buffalo Bill és az Amerikai horror sztori című tévésorozat hasonlóan kegyetlen mészárosa, Bloodyface is.

Edgein.jpgEdward Theodore Gein 1906. augusztus 27-én született a wisconsini La Crosse-ban. A szülei, Augusta és George tősgyökeres wisconsiniak voltak, két gyerekük született, Ed, és a bátyja, Henry G. Gein.

Ed apja erőszakos alkoholista volt, szinte állandóan munkanélküli. Ed és testvére elutasították apjukat, anyjuk pedig úgy kezelte, mintha nem is létezne. Az asszony mély megvetése ellenére a család együtt maradt - a válás nem jöhetett szóba, mivel erősen vallásosak voltak. Augusta egy kis vegyesboltot vezetett, hamarosan pedig vásároltak egy farmot Plainfield peremén, ez lett a család végleges otthona.

Augusta azért akart erre az elhagyott helyre költözni, hogy kívülállók ne lehessenek befolyással a két fiára. Bigott luteránus volt, azt verte a gyerekeibe, hogy a világ eredendően bűnös, az alkohol gonosz és minden nő - őt magát kivéve - prostituált és ringyó. A szex egyedül utódnemzési célból elfogadott. Minden délután felolvasott a két fiának a Bibliából, általában az Ótestamentum azon részeit választotta, amik a halálról, gyilkosságról és isteni büntetésről szóltak.

George P. Gein 1940-ben meghalt. Addigra Henry, Ed bátyja már elzárkózott anyjuk szélsőséges világnézetétől, az is előfordult, hogy öccse füle hallatára ócsárolta Augustát. 1944 márciusában a testvérpár egy bozóttűz fogságába került. Ed rendőri segítségért sietett, azt mondta nekik, szem elől tévesztette Henry-t, de aztán egyenesen a testvére holttestéhez vezette a rendőröket. Annak ellenére, hogy Henry-n égésnyom nem volt, ellenben fején komoly sérülést találtak, a helyi halottkém azt állapította meg, hogy fulladás következtében halt meg. Ed ezután kettesben maradt az anyjával, aki két évvel később hunyt el, agyvérzést kapott.

Anyja halála után Ed magányosnak és elveszettnek érezte magát. Sosem voltak barátai, az egyetlen ember, aki közel állt hozzá, Augusta volt. Most egyedül maradt egy hatalmas házban. Lezárta az összes szobát, amit az anyja használt, egyetlen, a konyha közelében lévő szoba kivételével.

Nem sokkal később kezdett érdeklődni a női test anatómiája és a halál kultuszával foglalkozó magazinok iránt. Főleg a náci táborok ragadták meg a fantáziáját, azon belül is az emberkísérletek, amiket a koncentrációs táborban végeztek a fogvatartottakon. Egy pár év után annyira elhatalmasodott rajta az anatómia iránti mániája, hogy a helyi temetőkben frissen elhantolt női holttesteket ásott ki, egy-egy testrészüket leválaszotta és megtartotta - fejeket, belső és nemi szerveket is. Ez utóbbiak voltak a kedvencei. A megszállottsága egyre nőtt és egy idő után már nem elégedett meg a halottakkal.

Ed neve először akkor került a rendőrség látókörébe, amikor 1957. november 16-án Bernice Worden, egy helyi pénztáros eltűnt. A nő az ötvenes évei végén járt - nagyjából mint Ed anyja. Bearnice fia, Frank serifhelyettes volt, és mivel Gein-nek rossz híre volt a városban, illetve látták a környéken az eltűnés napján, Frank úgy döntött, ellenőrzi Gein házát. Kiszállt a Gein család birtokára és a pajtában horrorisztikus kép tárult elé: Worden lefejezett és megkötözött holtteste fejjel lefelé lógott egy húskampón a bokáinál és a csuklóinál fogva. Gein lelőtte a nőt, majd halála után a nemi szervétől a nyakáig felvágta és kibelezte a testét. A szívét a házban találták meg egy tányéron, a fejét és a belső szerveit egy dobozban. A rendőrök átkutatták a házat és még ennél is borzalmasabb bizonyítékokat találtak Ed tetteire:

- Emberi koponyákat az ágya oszlopaira húzva
- Emberi börből készült lámpabúrát és fotelpárnát
- Koponyatetőket, amiket levesestálnak használt
- Egy másik eltűnt nő, Mary Hogan fejét egy papírzacskóban
- Emberi szájakból készült mennyezeti lámpát
- Lenyúzott női torzó bőréből varrt mellényt
- Övet, ami mellbimbókból és hasonló testrészekből, valamint zoknit, ami emberi húsból készült
- További emberi maradványokat, többek közt szívet, orrokat, női genitáliákat egy cipősdobozban, a hűtője tele volt emberi szervekkel az asztalát csontokkal díszítette.

Végül - amennyire a rendőrök meg tudták állapítani - 15 nő maradványait találták meg a házban, ezzel együtt Gein azt mondta, nem emlékszik rá, pontosan hány nőt ölt meg. Leghírhedtebb "alkotása" egy kollekció volt összeaszott fejekből. Számos szomszéd gyerek - akikre Ed rendszeresen vigyázott - hallott ezekről a tárgyakról vagy látta őket. Gein fölényesen csak úgy jellemezte ezeket a relikviákat, mint amiket egy rokona küldött neki, aki a II. világháborúban szolgált. A nyomozás során kiderült, hogy ezek valójában emberi arcok, melyeket óvatosan lefejtettek a csontról és Ed maszkként viselte őket. Összesen kilenc ilyen maszkot találtak a házában.

Gein a kihallgatás során végül bevallotta, hogy a temetőben kihantolt holttesteket, akikről azt gondolta, hasonlítanak az anyjára. Egy idő után a hullákat hazavitte, a bőrüket cserzéssel tartósította, hogy kiélhesse rajtuk hátborzongtó megszállottságát. Egy író ezt a tevékenységet úgy jellemezte, mint "őrült transszexuális rituálé". Gein a nekrofíliát visszautasította azzal a magyarázattal, hogy "túl büdösek voltak". Ellenben Mary Hogan meggyilkolását elismerte, aki 1954-ben tűnt el. 

Nem sokkal anyja halála után Gein úgy döntött, nemet vált, bár vannak, akik vitatják, hogy transzszexuális lett volna; egyesek szerint azért készítette a "női bőrruhákat", mert így akart az anyja bőrébe bújni.

Ed Geint teljesen beszámíthatatlannak nyilvánították és mivel nem volt tárgyalásra alkalmas állapotban, a wisconsini állami kórházba szállították. 10 évet töltött itt, mire 1968-ban orvosa úgy ítélte meg, hogy bíróság elé állhat, a tárgyaláson kimondták, hogy bűnös, ugyanakkor elmebeteg és élete hátralévő részét kórházban kell töltenie. Miközben a tárgyalására várt, házát porig égették, és bár a földjén kint maradt az eladó tábla, senki nem hajlandó megvenni. Gein a mendotai elmegyógyintézetben hunyt el 1984. július 26-án, halálát rákbetegség miatt kialakult légzési és szívelégtelenség okozta. 

Ed Gein hátborzongató tetteiről olyan országos magazinok cikkeztek, mint a Life és a Time, így széles körben ismerté vált. A történetét kisebb-nagyobb mértékben számos horrorszerző és filmkészítő felhasználta, például Robert Bloch könyvében róla mintázta Norman Batest, az anyuka kisfiát, ebből készítette Alfred Hitchcock az azóta kultikussá vált Psycho-t. A Texasi láncfűrészes című filmben Gein háza alapján készítették a díszletet, Leatherface ugyanúgy emberi bőrből készült maszkot viselt, és húskampókra lógatta fel az áldozatait. Buffalo Bill a Bárányok hallgatnak gyilkosa, és Bloodyface az Amerikai horror sztoriból pedig egy az egyben Gein-ről lett mintázva. 

Források: http://www.wisconsinsickness.com/ed-gein/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ed_Gein

Fotók: http://vanessawest.tripod.com/crimescenephotos.html