Klinikai eset

Minden, ami furcsa, szokatlan, megrázó, tragikus, elgondolkoztató, szélsőséges, borzasztó, csodálatra méltó, minden, ami az átlagostól eltérő, már-már kilinkai eset...

Friss topikok

Címkék

Zombik márpedig léteznek!

2013.10.14. 07:30 Káros Szenvedély

A világ trópusi dzsungeleinek mélyén él egy igen érdekes és nagyon ijesztő gombafaj: a neve Ophiocordyceps unilateralis. Ez lényegében egy parazita, és megvan a képessége, hogy igen csúnya dolgokat műveljen - de szerencsére csak a hangyákkal. Legalábbis egyelőre. Ha egy hangya belefut a spóráiba, neki kampec. Történik ugyanis, hogy a gombaspóra utat fúr magának a hangya testébe, és hamarosan átveszi az irányítást az idegrendszere fölött. Ezután ráveszi a hangyát, hogy másszon fel egy fára és harapjon bele jó erősen egy levélbe. Csóró hangya nemsokára elpusztul, a gomba pedig a testét felhasználva kifejlődik, kinő a fejéből, szétszórja a spóráit és kezdődik minden elölről.

Ez akár egy új horror nyitójelenete is lehetne, de nem az. Ezek a gombák valóban léteznek. A felfedezés egyáltalán nem újkeletű, már 1859-ben beszámolt róluk Alfred Russel Wallace brit természettudós, de csak az utóbbi néhány évben kezdte őket mélyebben tanulmányozni David Hughes biológus, a Pennsylvania Egyetem helyettes professzora. "Ami igazán megdöbbentő a zombihangya gombákkal kapcsolatban, hogy képesek aprólékosan irányítani a gazdatest viselkedését, mielőtt az meghal" - mondja Hughes.

Ezek a gombák a világ számos területén megtalálhatóak, úgy mint Thaiföld, Kína, Ausztrália és Brazília erdeiben. Hughes elmagyarázta, mi történik, amikor egy spóra a hangya testével érintkezik az erdő talaján: "Nagyon érdekes, hogy annyira szorosan rátapad, hogy leszedni sem lehet. Enzimeket használ és nyomást gyakorol a hangya testére, hogy lyukat fúrjon a belsejébe." Két hét növekedés után a gomba képes irányítani a hangyát, hogy az ott hagyja a bolyt és a parazita számára legelőnyösebb helyre menjen, majd ott elpusztulva a gomba kifejlődhessen és tovább szaporodhasson. "Ez egyike az általunk ismert legbonyolultabb eseteknek arra, ahogy a paraziták az állatokat irányítani képesek."

Persze a fő kérdés itt az, vajon hasonló veszély leselkedhet-e az emberre is? "Talán túlzottan elrugaszkodott fantáziának tűnhet a dolog, de az az igazság, hogy az orvoslás története számos olyan esetet ismer, amikor a paraziták az állatokról emberre kerülve drámai hatást okoztak" - mondja Hughes. "Nap mint nap gombaspórák millióit lélegezzük be, így az immunrendszerünk fel van rá készülve, hogyan védekezzen az ilyen fertőzések ellen." Ezzel együtt előfordult például, hogy az USA egyes részein a coccidiodomycosis nevű gombafertőzés - vagy Völgyi Láz - több száz ember halálát okozta egy évvel azután, hogy a spórák a talajból a levegőbe kerültek. "Őrültség lenne azt gondolni, hogy egy higiénikus világban élünk, és védve vagyunk a természeti hatásoktól." - mondja Hughes, mielőtt sorolni kezd olyan példákat, mint a madárinfluenza, a SARS vagy az AIDS.


Ugyanakkor Hughes azt gondolja, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a zombi apokalipszis egy vírus és nem egy gombafaj miatt fog kitörni. "Valaki mindig valaki másnak az ingyen ebédje lesz. A Föld fele parazitákból áll, úgy fejlődtek ki a természetes kiválasztódás során, hogy képesek legyenek az ebédjükhöz jutni aztáltal, hogy megesznek egy másik organizmust".

A bejegyzés trackback címe:

https://klinikaieset.blog.hu/api/trackback/id/tr905566883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.10.14. 09:16:13

Kimondottan érdekelnének a részletek, mert a dolog lehet, hogy nem annyira látványos, mint amilyennek így első olvasásra tűnik (végül is a gombának elég tönkretennie a hangya szaglását ahhoz, hogy az életbe ne találjon szegény vissza a bolyba, és ha amúgy is volt az adott hangyafajban olyan ösztön, hogy felmásszon a magas tárgyakra, akkor elég könnyen előfordulhat, hogy pont valami ág csúcsán leheli ki a lelkét, ahonnan aztán remekül szétszórhatja a gomba a spóráit). Azt hiszem, hogy a rovarparazita Beauveria bassiana gomba (amit amúgy a biológiai növényvédelemben is felhasználnak) valami hasonló elven működik (a parazitált repülő rovar felrepül valami magasabb pontra, majd elhuny, a gombaspórák pedig kiszóródnak).
De van egy Cotesia glomerata című parazita fürkészdarázs is, ami a belepetézik pl. a jobb sorsra érdemes káposztalepke-hernyóba, szerencsétlen hernyó meg féldöglötten is tudja produkálni a saját ösztönös védekező mozdulatát (amikor a fejével hátracsap a támadó felé) csak közben már nem magát védi, hanem a kis rohadt lárvákat, amik felzabálják belülről...
Érdekes a természet, na (: (: (:

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.14. 10:10:47

nem semmi írás volt, köszi, és a képek!

JosephSmith 2013.10.14. 12:07:17

Gyűjteni kellene az így megdöglött, gombafonalakkal átszőtt hangyákat, és különleges, gombás rizottót csinálni belőlük. Az iphone rajongók vagyonokat fizetnének egy-egy adagért.

JosephSmith 2013.10.14. 12:07:54

@JosephSmith: Bocsánat, nem az iphone rajongók, hanem a sznobok.

tippan67 2013.10.14. 12:42:12

Nekem a cikkből az jön le, hogy Hughes biztosra veszi a zombi apokalipszist.

spinat 2013.10.14. 13:02:29

a paraziták nem "megeszik" a másik organizmust. Azok a ragadozók.

Jubal Harshaw 2013.10.14. 13:12:54

@tippan67:
A Zombi apokalipszissel kapcsolatban valóban nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem hogy mikor...

Dr2JH

ps. fegyverkezz! :)

Káros Szenvedély 2013.10.14. 13:15:21

@tippan67: lehet :) De inkább arról van szó, hogy tudós szemszögből, ismeretei alapján adott egy választ arra, ezek a gombák okozhatják-e ugyanazt emberben is.

@spinat: igazad van, ez béna fordítás, a táplálkozni belőle lett volna a helyes :)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.10.14. 13:56:49

Veszettség?

Nem hangya, hanem emlős. Persze így is elég hatásos a cikk, de a veszettség ugyanezt csinálja, csak pl rókával, ami azért nem egy buta kis hangya.

SemBoga 2013.10.14. 14:27:02

működhet úgy is ez a hangya zombító, hogy egyrészt a "szaglását" elveszti, másrészt a nagyon fényes helyekre akar eljutni - ezért mászik felfele

a veszett rókás példa is jó arra, hogy egy vírus hogy meg tudja változtatni a viselkedést

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.14. 14:54:29

ez van itthon
Lándzsásmételykór (Dicroceliozis): Okozója Dicrocelium dendriticum, közti gazdája először a tüdős csigák valamelyike, majd a hangyák veszik át és ürítik 1-2 hónap után a fertőzőképes metacercariákat. Egy teljes fejlődési ciklus 6 hónap, tehát az állatok fertőződése általában tavasszal következik be. A bélből a májba jutott lándzsásmételyek ritkán okoznak klinikai tüneteket.
--
veszélyes és eléggé undorító betegség.
még több itt
www.atk.hu/?cat=szakk_2&i=200

zaza42 2013.10.14. 15:32:18

"Ha egy hangya belefut a spóráiba, neki kampec."
Ez konkrétan nem igaz, mert a cikkben emlegetett Hughes bácsi tovább tanulmányozta ezeket a gombás hangyákat, és meglepő módon mindig maradtak túlélők, vagy akár egész túlélő populációk.
A jelenség magyarázta: léteznek _hiperparazita_ gombák is, amik más gombán élősködnek. És ha ezt felfalják, akkor idővel a szerencsétlen hangya is meggyógyulhat. Szerintem ez durvább felfedezés, mint a parazita, mert ez itt egy parazitára specializálódott parazita, ami a parazita gombát falja fel, és az állat meg megmenekül.

Aki up2date akar lenni Hughes új kutatásaiból, annak magyar nyelven itt: www.hirado.hu/Hirek/2012/05/04/10/Parazita_tamadja_a_hangyakat_zombiva_valtoztato_gombat.aspx , angolul meg use google.

Káros Szenvedély 2013.10.14. 15:53:58

@zaza42: köszi szépen a kiegészítést! Valóban nem a legfrissebb a forrás, de a legtöbb amit találtam annyira szakmai nyelvezetű, hogy nem biztos, hogy megbízhatóan le tudtam volna fordítani. Arról nem is szólva, hogy nem akartam egy száraz, elemző, tudományos posztot írni :)
süti beállítások módosítása